Πως θα διαλέξω μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

Αν είστε έτοιμοι να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, διαβάστε μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε προτού δώσετε οποιαδήποτε χρήματα στον πωλητή. Μελετήστε καλά αυτά που γράφουμε και εφαρμόστε τα κατά γράμμα.

Εκτός των κανόνων που αναφέρουμε παρακάτω, προτείνουμε να αποφύγετε την αγορά μεταχειρισμένου που έχει υπερβεί τα 200.000 χιλιόμετρα καθώς είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε μηχανολογικά προβλήματα από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Προτιμήστε αυτοκίνητα με 4, 5, 6 χρόνια. Αυτά δεν έχουν πια την ίδια αρχική αξία, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν και παλιά. Να λοιπόν τι πρέπει να προσέξετε όταν διαλέγετε μεταχειρισμένο:

  1. Εγγραφα αυτοκινήτου: Το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που θα αγοράσετε πρέπει να έχει πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας, και έλεγχο ΚΤΕΟ. Επίσης δείτε στην άδεια κυκλοφορίας ότι συμφωνεί με τους αριθμούς πλαισίου και κινητήρα. Δείτε ακόμα το βιβλίο συντήρησης, το οποίο πρέπει να είναι ενημερωμένο. Αυτό είναι μια ένδειξη για την μηχανική κατάσταση αλλά και τα πραγματικά χιλιόμετρα που διανύθηκαν. Προσοχή στα πλαστά βιβλία συντήρησης!
  2. Ελεγχος μηχανής και λαδιών: Ανοίξτε το καπό και ρίξτε μια ματιά. Αν η μηχανή είναι γεμάτη λάδια σημαίνει προβλήματα. Αν είναι καθαρή είναι μια καλή ένδειξη (εκτός κι αν ο πωλητής την έχει πλύνει...). Ελέγξτε τα λάδια με προσοχή. Αν η στάθμη του ελαίου είναι πολύ χαμηλή σημαίνει πως ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δεν έβαζε τακτικά λάδια και άρα η μηχανή έχει καταπονηθεί περισσότερο. Επίσης αν δείτε ρινίσματα μετάλλου στο δείκτη του ελαίου, κάντε μεταβολή και φύγετε άμεσα...
  3. Εκκίνηση του κινητήρα: Κατά τη διάρκεια της εκκίνησης όλα τα λαμπάκια στον πίνακα οργάνων πρέπει να ανάψουν ταυτόχρονα. Αυτό θα σας δείξει ότι δεν είναι καμένα ή βγαλμένα για την απόκρυψη κάποιου προβλήματος. Επειτα πρέπει να σβήσουν ασυγχρόνιστα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λαμπάκια "γεφυρωμένα" μεταξύ τους για να δίνουν την εντύπωση ότι δουλεύουν. Μετά την εκκίνηση ο κινητήρας πρέπει να διατηρεί σταθερό ρελαντί, ιδιαίτερα αν η μηχανή διαθέτει ψεκασμό και να ακούγεται να ρολάρει με σταθερό ρυθμό. Δεν πρέπει να ακούτε περίεργους θορύβους από τον κινητήρα. Αν ο πωλητής σας λέει δικαιολογίες του στυλ «έτσι κάνουν αυτά» ή «σε λίγη ώρα στρώνει» κάντε μεταβολή και φύγετε. Επίσης, όταν αφήνετε το γκάζι, ο καπνός από την εξάτμηση δεν πρέπει να είναι άσπρος (δείχνει ψυκτικό) ή άσπρος – μπλε (καίει λάδι). Αν βλέπετε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα υγρά αυτά περνούν στο θάλαμο καύσης οπότε χαιρετίσματα...
  4. Οδήγηση: Οδηγείστε οπωσδήποτε το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο πριν την αγορά, γιατί έτσι αποκαλύπτεται το μεγαλύτερο ποσοστό των προβλημάτων. Ο κινητήρας κατά την πορεία δεν πρέπει να παρουσιάζει κομπιάσματα ή περίεργους θορύβους, ενώ πρέπει να έρθει γρήγορα σε θερμοκρασία λειτουργίας και στη συνέχεια να μην υπερθερμανθεί. Τελείως αθόρυβες πρέπει να είναι οι αλλαγές ταχυτήτων, ενώ οι σχέσεις να κουμπώνουν μαλακά και απροβλημάτιστα. Το γλίστρημα (πατινάρισμα) του συμπλέκτη είναι κι αυτό πρόβλημα που θα φανεί άμεσα. Τα φρένα πρέπει να σταματούν αποτελεσματικά το αυτοκίνητο, χωρίς απόκλιση της αρχικής πορείας του. Μια καλή ιδέα είναι κατά τη διάρκεια της δοκιμής να ακολουθεί κάποιος φίλος με άλλο αυτοκίνητο και να ελέγχει το χρώμα των καυσαερίων.
  5. Έλεγχο σε συνεργείο ή μηχανικό γνωστό σας. Εκεί θα φανεί καλύτερα αν το όχημα είχε ατύχημα, ενώ θα εξεταστεί και η κατάσταση των ανταλλακτικών του (δίσκοι, τακάκια κλπ.), κάτι που μπορεί να φέρει και την ανάλογη έκπτωση στην τιμή. Στο συνεργείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο αναλυτής καυσαερίων, ελέγχοντας πολλά υποσυστήματα του κινητήρα μέσα σε λίγα λεπτά.
  6. Οπτική εξέταση του αυτοκινήτου για σκουριές, γρατσουνιές, περίεργα μη-εργοστασιακά βαψίματα που δηλώνουν στην καλύτερη περίπτωση ένα μικρό ατύχημα. Αν ένα αυτοκίνητο δεν φαίνεται καλό και προσεγμένο πιθανότατα δεν είναι τίποτα από τα δύο!
Αν τηρήσετε τους παραπάνω κανόνες με ευλάβεια, θα μειώσετε την πιθανότητα να σας εξαπατήσουν. Τέλος, πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε ένα πλήρες σέρβις με την αγορά του μεταχειρισμένου σας.

Εμπρός λοιπόν, ψάξτε στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και βρείτε το μοντέλο που σας ταιριάζει!